sunnuntai 22. huhtikuuta 2018

Auton vuokraus ja ajaminen USA:ssa

Olemme käyneet Yhdysvalloissa yhteensä kolme kertaa, joista jokaisella kerralla meillä on ollut auto vuokrattuna. New Yorkissa vuokrasimme auton vain päiväksi, Floridassa auto oli Miamia lukuunottamatta koko matkan ajan. Myös Kaliforniassa vuokrasimme auton lähes koko reissuksi, mutta San Franciscoon saavuttuamme palautimme auton. Olin etukäteen lukenut, että San Franciscossa autoa ei tarvitse ja pysäköinti on kallista ja haastavaa. Ja nyt jälkikäteenkin olen tyytyväinen, että auto palautettiin San Franciscoon tullessa.

Vuokra-auton hintojen vertailuun olen käyttänyt kayak.com ja momondo-sivustoja. Hintoja vertaillessa kannattaa kiinnittää huomiota mitä hintaan sisältyy. Etenkin vakuutusten hinnoissa voi olla isoja eroja. Vuokra-autofirmat mielellään myyvät myös kaikenlaisia lisävakuutuksia. Mikäli palautat auton eri paikkaan kuin mistä noudat, voi vuokraamo periä yhden suunnan jättömaksun. Maksu voi olla useita satoja euroja. Kannattaa siis perehtyä tarkasti mistä vuokraa! Meillä 11 päivän Ford Mustangin vuokra Floridassa oli noin 500 euroa. Kaliforniassa Chevrolet Suburbanin vuokra 11 yölle kustansi 650 euroa. Viimeisimpänä vuokraus on tälle kesälle Hyundai Santa Fe Sport (tai vastaava) kahdeksi viikoksi 470 euroa.  Meillä on kokemusta vain isoista vuokraamoista: Avis, Sixt ja Hertz, joista ei mistään ole mitään negatiivista sanottavaa.

Polttoaine Amerikassa on todella halpaa Suomeen verrattuna. Esimerkkinä voisin mainita, että ajelimme Ford Mustangilla noin 1800 kilometriä ja bensoihin kului noin 100 dollaria. Itse en ole ajanut metriäkään, mutta mies kuvailee ajamista Yhdysvalloissa työlääksi. Ajaminen ei ole vaikeaa, vaan välillä työlästä. Alkuun menee tovi, että tottuu runsaaseen kylttimäärään teillä. Moottoriteillä on yleensä viidestä kahdekstaan kaistaa suuntaansa ja navigaattori tulee enemmän kuin tarpeeseen. Mustangissa ja Suburbanissa auton varustukseen kuului navigaattori. Olimme kuitenkin varustautuneet lataamalla google maps kartat offline-tilaan. Yksi vaihtoehto on myös ajaa lähimpään markettiin ja ostaa navigaattori. Autovuokraamot tarjoavat navigaattorin vuokrausta suorastaan ryöstöhintaan, joten sitä en voi suositella kenellekään.

Yhdysvalloissa maksetaan joillain tieosuuksilla tietulleja. Tietulleja varten tarvitsee kolikoita tai tietullilaitteen ja tästä valinnasta riippuen tietullista ajetaan ohi eri kaistoja pitkin. Tietullilaite oli Floridassa näppärä, sillä tietulleja oli sen verran paljon. Kaliforniassa  puolestaan jouduimme maksamaan ainoastaan yhdet tietullit saapuessamme San Franciscoon. Kannattaa siis hieman perehtyä mikä vaihtoehto sopii itselle parhaiten!


Yhdysvalloissa on muutamia eri liikennesääntöjä kuin Suomessa. Esimerkiksi liikennevaloissa punaisten valojen palaessa saa kääntyä oikealle ellei sitä ole erikseen kielletty. Jenkeissä on myös neljän stop-kyltin risteyksiä, jossa risteyksessä etenee risteykseen ensimmäisenä saapunut. Näihin sääntöihin tottuu kuitenkin nopeasti.

MUISTILISTA
1 gallona = 3,785 litraa
1 maili = 1,6km

Kaiken kaikkiaan olemme ihastuneet automatkailuun ja mielessä onkin jo monia autoilumatkoja Euroopassakin. Autoillessa on mahdollisuus nähdä monia paikkoja lyhyessäkin ajassa.

Mukavaa sunnuntaita!


1 kommentti:

  1. Moi! Meillä olisi juuri autonvuokraus edessä 2viikkoa SF-las Vegas-losi. Meitä mietityttää että jos autonvuokrauksen hinta on 650e,ja ottaa sen CDW/LDW vakuutuksen, sen hintaa ei näy etukäteen eli osaatko sanoa paljon se vuokraus kokonaisuudessaan maksaakaan?

    VastaaPoista